Oplever du at dit barn klager over tøj der kradser, har svært ved at sove efter en spændende dag, eller måske stiller mange dybsindige spørgsmål? Så kan det være, at du har et sensitivt barn. Det er ikke et problem at have et sensitivt barn - man skal bare lære at håndtere dem og hjælpe dem i deres udfordringer. Når barnet får de rette rammer, så kan et barns sensitivitet blive til fordel.

Særligt sensitive børn

Psykologen Elaine Aron er kvinden bag begrebet Særligt Sensitiv og hun anslår at 15-20% af alle børn er særligt sensitive. Hvis dit barn er særligt sensitiv, så er det ikke en diagnose, men rettere et personlighedstræk. Det skal derfor ikke bruges som en undskyldning for mistrivsel. Derimod kan der være forholdsregler man må tage i hverdagen, men det betyder ikke, at man ingenting kan. Det betyder til gengæld, at der er ting, som man må begrænse i hverdagen for at barnet ikke bliver overstimuleret. I de rette rammer er der ro og faste rutiner omkring det særligt sensitive barn for at undgå overstimulering. 
Særligt sensitive børn kan klare sig bedre end gennemsnittet. Deres empatiske evner kan være med til at de tilføre positive ting til fællesskabet. Ofte tager særligt sensitive børn initiativ til at hjælpe andre og de bliver mere positivt følelsesmæssigt påvirket af positive oplevelser. Bliver barnet derimod dagligt overstimuleret og frustreret kan det føre til stress og angst. Det vil ske ofte, hvis et barns særlige sensitivitet ikke bliver anerkendt. 

Hvad er sensitive børn? Lær kendetegnene

Helt generelt er sensitive børn ekstra sensitive overfor ydre påvirkninger og sanseindtryk. De bliver lettere overvældede og udmattede eller stressede og overgearede. Kendetegnet for særligt sensitive børn er, at de er mere følsomme overfor lys, lyde, varme, kulde og smerte. Derudover bliver de også lettere påvirket af andres humør. 
I hverdagen vil du opleve, at dit særligt sensitive barn er opmærksom på selv små ting, som en ny duft eller en fugl, der flyver forbi. Du vil måske også opleve, at barnet stiller spørgsmål, som du er nødt til at slå op eller du ikke ved hvad du skal svar til, fordi de er så dybsindige. Dette er bare nogle af de kendetegn, du vil opleve hos dit særligt sensitive barn. 

Test om dit barn er særligt sensitiv

Elaine Aron har lavet en test, som du kan bruge til at finde ud af om dit barn er særligt sensitiv. I testen skal man svare sandt eller falsk til en række udsagn. Dit barn kan opleve nogle af udsagnene i meget høj grad, mens andre er i mindre grad. Du kan tage testen lige her.

Særligt sensitive børn i skolen

Forældre til særligt sensitive børn kan godt have en anden opfattelse af deres barn end lærerne i skolen. Dette skyldes at sensitive børn ofte bliver overstimulerede eller keder sig i løbet af skoledagen, og når de så kommer hjem er de overvældede, frustrerede og stressede. Sensitive børn holder den ofte kørende i skolen, for så at være helt flade når de kommer hjem. Det betyder ikke, at de skal have særordninger i skolen, men derimod kan de sagtens klare en almindelig skoledag. En skoledag, hvor de har faste rutiner, mulighed for pauser og ro - ting som alle børn reelt kan have gavn af. 

Få redskaber til at hjælpe dit sensitive barn

Hvis du har brug for redskaber til hverdagen med dit sensitive barn, så står jeg klar til at hjælpe dig. Jeg har mange års erfaring i at hjælpe forældre, børn og unge.
Jeg hjælper dig til at forstå dit særligt sensitive barns reaktioner, giver dig redskaber til at forebygge og minimerer konflikter og værktøjer, så du kan styrke dit særligt sensitive barns selvværd.