Oplever du, at dit barn klager over tøj der kradser, har svært ved at sove efter en spændende dag, bekymrer sig for meget eller måske stiller mange dybsindige spørgsmål? Så kan det være, at du har et sensitivt barn. Det er ikke et problem at have et sensitivt barn - man skal "bare" lære at håndtere barnet og hjælpe det i hans udfordringer. Når barnet får de rette rammer, så kan et barns sensitivitet blive til fordel.

Hos Sensitive Care hjælper jeg forældre, via rådgivning og konkrete værktøjer, til bedre at kunne forstå deres barn. Det kan være vigtigt for forældre at forstå, hvorfor deres barn reagerer, som det gør. Gennem et forløb på 3 sessioner eller mere, spørger jeg ind til forældrenes oplevelse af barnet og giver dem værktøjer til at kunne hjælpe og forstå deres barn.

Jeg holder til i Brørup, men holder dagligt møder på Teams, hvor jeg rådgiver forældre.  

Forældrerådgivning Face to Face eller via Teams

Særligt sensitive børn

Psykologen Elaine Aron er kvinden bag begrebet Særligt Sensitiv og hun anslår, at 15-20% af alle børn er særligt sensitive. Hvis dit barn er særligt sensitiv, så er det ikke en diagnose, men rettere et personlighedstræk. Det skal derfor ikke bruges som en undskyldning for mistrivsel.

Derimod kan der være forholdsregler, man må tage i hverdagen, men det betyder ikke, at man ingenting kan. Det betyder til gengæld, at der er ting, som man må begrænse i hverdagen, for at barnet ikke bliver overstimuleret. I de rette rammer er der ro og faste rutiner omkring det særligt sensitive barn for at undgå overstimulering. 

Særligt sensitive børn kan klare sig bedre end gennemsnittet. Deres empatiske evner kan være med til, at de tilfører positive ting til fællesskabet. Ofte tager særligt sensitive børn initiativ til at hjælpe andre og de bliver mere positivt følelsesmæssigt påvirket af positive oplevelser.

Bliver barnet derimod dagligt overstimuleret og frustreret, kan det føre til stress og angst. Det vil ofte ske, hvis et barn ikke, bliver mødt, med anerkendelse forståelse. 

Hvad er sensitive børn? Lær kendetegnene

Helt generelt er sensitive børn ekstra følsomme overfor ydre påvirkninger og sanseindtryk. De bliver lettere overvældede og udmattede eller stressede og overgearede. Kendetegnet for særligt sensitive børn er, at de er mere følsomme overfor lys, lyde, varme, kulde og smerte. Derudover bliver de også lettere påvirket af andres humør. 

I hverdagen vil du opleve, at dit særligt sensitive barn er opmærksom på selv små ting, som en ny duft eller en fugl, der flyver forbi. Du vil måske også opleve, at barnet stiller spørgsmål, som du er nødt til at slå op eller du ikke ved, hvad du skal svare til, fordi de er så dybsindige. Dette er bare nogle af de kendetegn, du vil opleve hos dit særligt sensitive barn. 

Test om dit barn er særligt sensitiv

Elaine Aron har lavet en test, som du kan bruge til at finde ud af, om dit barn er særligt sensitiv. I testen skal man svare sandt eller falsk til en række udsagn. Dit barn kan opleve nogle af udsagnene i meget høj grad, mens andre er i mindre grad. Du kan tage testen lige her.

Særligt sensitive børn i skolen

Forældre til særligt sensitive børn kan godt have en anden opfattelse af deres barn end lærerne i skolen. Når skolen er svær, kan det skyldes, at sensitive børn ofte bliver overstimulerede eller keder sig i løbet af skoledagen, og når de så kommer hjem, er de overvældede, frustrerede og stressede. Sensitive børn holder den ofte kørende i skolen, for så at være helt flade, når de kommer hjem. Det betyder ikke, at de skal have særordninger i skolen, men derimod kan de klare en almindelig skoledag. En skoledag, hvor de har faste rutiner, mulighed for pauser og ro - ting som alle børn reelt kan have gavn af. 

Få redskaber til at hjælpe dit sensitive barn

Hvis du har brug for redskaber til hverdagen med dit sensitive barn, så står jeg klar til at hjælpe dig. Jeg har mange års erfaring i at hjælpe forældre, børn og unge.

Jeg hjælper dig til at forstå dit særligt sensitive barns reaktioner, giver dig redskaber til at forebygge og minimere konflikter og værktøjer, så du kan styrke dit særligt sensitive barns selvværd.  

Har du svært ved at forstå dit barns reaktioner og mangler værktøjer til at kunne forstå og reagere på dit barns udfordringer i hverdagen, så kan jeg hjælpe jer gennem et forløb som er tilrettelagt til jer og de behov og ønsker I har for forløbet.  

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker et rådgivningsforløb, hvor du får konkrete værktøjer. 

Forældrerådgivning Face to Face eller via Teams

Læs også: